onsdag, september 23, 2020
Follow Us
La brannøvelse bli en del av juleforberedelsene

Førjulstiden er høysesong for brann og desember er årets klart verste brannmåned. Å gjennomføre brannøvelse i private hjem bør være en like naturlig del av juleforberedelsene som pepperkakebaking og juletrepynting.

Vi går nå inn en av årets kaldeste måneder. Dessverre øker også risikoen for boligbrann denne måneden. I 2016 omkom 40 personer i brann og desember ble spesielt dyster. Hele åtte mennesker omkom i brann i desember i fjor.

Når en brann oppstår er det røyken som er farlig. Røyken stiger og sprer seg raskt. Det er dessverre ikke alle som vet hvordan en brann oppfører seg, og i panikken kan usikkerhet og utrygghet øke risikoen for et katastrofalt utfall.

De fleste av oss gjennomfører brannøvelser regelmessig på jobben eller på skolen, men dessverre er mange dårlig forberedt på brann hjemme. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren piper. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre. Ved å lage en handlings- og rømningsplan for familien og avholde øvelser minst to ganger i året, er både barn og voksne mye bedre rustet til å takle en brannsituasjon. 

De mest vanlige brannårsakene i førjulstiden kommer som følge av glemte gryter og kjeler på komfyren og ikke minst på grunn av uforsiktighet ved bruk av levende lys. Faktisk starter så mange som 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Ti prosent av alle branner starter i stua. 

Heldigvis går vi nå også inn i en måned med mye kos og glede, og ikke minst er desember en måned hvor mange har mye verdifull familietid. Jeg vil oppfordre samtlige lesere til å avholde brannøvelse før julestria slår inn for fullt. Kunnskap og erfaring gir trygghet i vanskelige situasjoner. Sørg for at familien er beredt dersom uhellet først skulle være ute. 

 

Huskeliste til brannøvelsen: 
• Lag en evakueringsplan 
• Sørg for å ha to mulige veier ut. Den ene kan være blokkert av brannen 
• Avtal hvem av foreldrene som har ansvar for hvilket barn 
• Kryp ut langs gulvet om det er mye røyk 
• Avtal møtested utenfor hjemmet 
• Tell alle medlemmene i familien når dere er samlet ute 
• Test røykvarslerne sammen med barna 
• Ved brann Ring 110 

Kundehistorier

Kundehistorier

Vil garantert bruke alarmen oftere

Superfornøyd og vil garantert bruke alarmen mye oftere. Spesielt er vi fornøyd med skallsikringsløsningen – den bidrar definitivt til økt trygghet. I tillegg er det supert med vanndeteksjon og ikke...

Kundehistorier

Alarmen reddet både liv og hus

Boligalarmen reddet trolig mine leieboeres liv. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde hendt om jeg ikke hadde hatt boligalarm, sier Marit Uller som er kunde i Sector Alarm...

Kundehistorier

Merket ingenting før brannalarmen gikk

"Det ble med skrekken, en ødelagt komfyr og påfølgende utlufting og vask. Alternativet uten alarm orker jeg ikke tenke på."

Kundehistorier

Sector Alarm reddet ferien vår

Vår kunde Birgit Weyergang-Nielsen var på Hawaii da hun fikk en fortvilet sms fra naboen som hadde hatt innbrudd og kunne fortelle at husnøklene til Birgit var en av de...

Kundehistorier

Leieboeren hadde ikke levd i dag

Inger Elisabeth Långdal i Langevåg lå og sov da hun og mannen en tidlig morgen i januar ble vekket av brannalarmen. -Vi ble jo sjokkert og skjønte ikke helt...

Log in or Sign up