lørdag, september 25, 2021
Follow Us
Brannsikring

Førjulstiden er høysesong for brann og desember er årets klart verste brannmåned. Å gjennomføre brannøvelse i private hjem bør være en like naturlig del av juleforberedelsene som pepperkakebaking og juletrepynting.

Vi går nå inn en av årets kaldeste måneder. Dessverre øker også risikoen for boligbrann denne måneden. I 2016 omkom 40 personer i brann og desember ble spesielt dyster. Hele åtte mennesker omkom i brann i desember i fjor.

Når en brann oppstår er det røyken som er farlig. Røyken stiger og sprer seg raskt. Det er dessverre ikke alle som vet hvordan en brann oppfører seg, og i panikken kan usikkerhet og utrygghet øke risikoen for et katastrofalt utfall.

De fleste av oss gjennomfører brannøvelser regelmessig på jobben eller på skolen, men dessverre er mange dårlig forberedt på brann hjemme. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren piper. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre. Ved å lage en handlings- og rømningsplan for familien og avholde øvelser minst to ganger i året, er både barn og voksne mye bedre rustet til å takle en brannsituasjon. 

De mest vanlige brannårsakene i førjulstiden kommer som følge av glemte gryter og kjeler på komfyren og ikke minst på grunn av uforsiktighet ved bruk av levende lys. Faktisk starter så mange som 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Ti prosent av alle branner starter i stua. 

Heldigvis går vi nå også inn i en måned med mye kos og glede, og ikke minst er desember en måned hvor mange har mye verdifull familietid. Jeg vil oppfordre samtlige lesere til å avholde brannøvelse før julestria slår inn for fullt. Kunnskap og erfaring gir trygghet i vanskelige situasjoner. Sørg for at familien er beredt dersom uhellet først skulle være ute. 

 

Huskeliste til brannøvelsen: 
• Lag en evakueringsplan 
• Sørg for å ha to mulige veier ut. Den ene kan være blokkert av brannen 
• Avtal hvem av foreldrene som har ansvar for hvilket barn 
• Kryp ut langs gulvet om det er mye røyk 
• Avtal møtested utenfor hjemmet 
• Tell alle medlemmene i familien når dere er samlet ute 
• Test røykvarslerne sammen med barna 
• Ved brann Ring 110 

Brannsikring

Grilling med familie og venner kan gi mange hyggelige minner. Dessverre glemmer mange å utøve nødvendig aktsomhet når de griller. Hvert år påføres mange barn og voksne alvorlige brannskader under grilling.

 

Grillvettreglene

Engangsgrill/kullgrill
• Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
• Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
• Vær varsom ved opptenning av grillen.
• Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
• Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Gassgrill
• Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
• Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
• Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
• Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
• Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling
• All grilling skal foregå utendørs.
• Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
• Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
• For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
• Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

 

Engangsgrill
Ved bruk av engangsgrill, sørg for at den plasseres stødig på et ubrennbart underlag. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget. Etter grilling, pass på at engangsgrillen er skikkelig slokket og avkjølt med vann. Ta grillen med hjem på en forsvarlig måte, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet. Tenk på miljøet - kast ikke engangsgrillen i naturen!

Gassgrill
Gjør deg godt kjent med bruksanvisningen for gassgrillen. Følg instruksjonene for bruk og vedlikehold av grillen nøye. Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og -slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping. Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen. Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes. Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken. Flytt flasken til et sikkert sted dersom det er mulig. Fjern alle varmekilder (f.eks. stearinlys, sigaretter, stråleovner og så videre). Gå vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboer.

Grilling på balkong i borettslag
På balkong skal man aldri bruke kullgrill på grunn av stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi man i større grad kan kontrollere varmen. Sørg for at grillen står stødig og i god avstand fra brennbart materiale. Det forutsettes også at balkongen har god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing, slik at røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut (røyken er lettere enn luft og stiger, mens propangassen er tyngre enn luft og synker). Hold grillen under oppsikt hele tiden mens den er varm. Pass på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboer. Merk at borettslagene ofte har egne husordensregler som må følges.

Skogbrannfare
Dersom du griller ute i naturen, husk at skogbrannfaren er stor i tørre perioder. Sjekk skogbrannfareindeksen til Meteorologisk Institutt på yr.no før du drar. Det er forbudt å gjøre opp ild i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september uten tillatelse fra den lokale brannsjefen.

Kundehistorier

Kundehistorier

Vil garantert bruke alarmen oftere

Superfornøyd og vil garantert bruke alarmen mye oftere. Spesielt er vi fornøyd med skallsikringsløsningen – den bidrar definitivt til økt trygghet. I tillegg er det supert med vanndeteksjon og ikke...

Kundehistorier

Alarmen reddet både liv og hus

Boligalarmen reddet trolig mine leieboeres liv. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde hendt om jeg ikke hadde hatt boligalarm, sier Marit Uller som er kunde i Sector Alarm...

Kundehistorier

Merket ingenting før brannalarmen gikk

"Det ble med skrekken, en ødelagt komfyr og påfølgende utlufting og vask. Alternativet uten alarm orker jeg ikke tenke på."

Kundehistorier

Sector Alarm reddet ferien vår

Vår kunde Birgit Weyergang-Nielsen var på Hawaii da hun fikk en fortvilet sms fra naboen som hadde hatt innbrudd og kunne fortelle at husnøklene til Birgit var en av de...

Kundehistorier

Leieboeren hadde ikke levd i dag

Inger Elisabeth Långdal i Langevåg lå og sov da hun og mannen en tidlig morgen i januar ble vekket av brannalarmen. -Vi ble jo sjokkert og skjønte ikke helt...

Log in or Sign up